ByThe

Senatör Elizabeth Warren, Amazon ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerini parçalamak istiyor

  • Haberler
  • 0
  • 343
  • 5

Senatör Elizabeth Warren, Cuma ve Silikon Vadisi’nin büyümesini sınırlamak için 2020 başkanlık yarışında en net teklif olan Amazon ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerini parçalamak için bir plan yaptı .

Gelen bir blog yayınında , Massachusetts Demokrat başkan adayı o yapmak istediğini yazdı olanlar revizyonunu Amazon, Facebook ve Google “kesiliyor” yer alacağını “daha fazla rekabet teşvik etmek teknoloji sektörüne büyük yapısal değişiklikler.” - şirketleri gelmiş kullanıcı veri güvenliği ve e-ticaret ve dijital reklamcılık gibi hizmetlerin konsolidasyonu için inceleme altındadır.

Warren, “Günümüzün büyük teknoloji şirketleri çok fazla güce sahip - ekonomimiz, toplumumuz ve demokrasimiz üzerinde çok fazla güç” dedi. “Rekabeti buluşturdular, özel bilgilerimizi kar için kullandılar ve oyun alanını herkese karşı eğdiler. Bu süreçte küçük işletmelere zarar verdiler ve yeniliği boğdular. ”

Warren’ın görevinde Apple’dan söz edilmese de , kampanyası planın teknoloji tarafını etkileyeceğini söyledi. Warren sözcüsü Saloni Sharma, şirketin App Store’u çalıştırmak veya kendi uygulamalarını kurmak arasında seçim yapmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Warren’ın önerisi, 2020 Demokratik ana alanın cepleri olarak tüketicileri ve işçileri Silikon Vadisi suistimali olarak adlandırdıklarından korumak için daha sert eylem çağrısında bulundu. Senatör Amy Klobuchar, D-Minn, Facebook’un üçüncü taraf şirketlerle paylaştığı kullanıcı bilgileri konusundaki endişeleriyle tüketici verilerini korumak için yasaları değiştirdi.

Senatör, Demokrat olarak cumhurbaşkanlığına aday olan Vermont’tan bağımsız olan Bernie Sanders, Amazon’u işçiler için ücret ve menfaatleri artırmaya çağırarak defalarca hedef aldı.

Warren, planının iki kalasının olacağını söyledi. Senatör, belirli şirketleri “platform araçları” olarak belirlemek için yasaları yürürlüğe koymaya zorlayacağını yazıyor. Bunları “halka açık bir çevrimiçi pazar, takas veya teklif sunan“ yıllık 25 milyar dolar ya da daha fazla küresel geliri olan şirketler ”olarak tanımlıyor. üçüncü tarafları bağlamak için bir platform. ”

Warren şöyle yazıyor:

Bu şirketlerin platform platformuna ve bu platformdaki katılımcılara sahip olmaları yasaklanacak. Platform araçları, kullanıcılarla adil, makul ve ayrım gözetmeyen standartlarda bir araya gelmek için gerekli olacaktır. Platform yardımcı programlarının üçüncü taraflarla veri aktarmasına veya paylaşmasına izin verilmez.

Çeşitli tarafların bu kuralların ihlali nedeniyle dava açma hakkı vardır. İhlalde bulunan bir şirketin yıllık gelirinin yüzde 5′ine kadar para cezası ödemesi gerekir.

Bu standart uyarınca, üçüncü taraf üreticilerin ürün sattığı Amazon Marketplace, şirketin kendi markası olan WarrenB’nin AmazonBasics’ten ayrılacağını belirtti. Google, diğer hizmetlerin yanı sıra arama işini de bitirmek zorunda kalacak.

Senatör ayrıca, Amazon’un Whole Foods’u satın alması, Facebook’un WhatsApp ve Instagram’yı satın alması ve Google’ın Waze’i satın alması gibi “rekabet karşıtı birleşmeler” olarak adlandırdığı şeyi geri almak için düzenleyiciler atayacağını söyledi.

Warren, “İşte değişecekler: Küçük işletmeler, Amazon’un onları işten çıkarması korkusu olmadan ürünlerini Amazon’a satmak için adil bir şans yakalayacak” dedi. “Google, ürünlerini Google Arama’da düşürerek rakiplerini boğmadı. Facebook, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve gizliliğimizi korumak için Instagram ve WhatsApp’tan gelen gerçek baskıyla karşı karşıya kalacaktı. Teknoloji girişimcilerinin teknoloji devlerine karşı rekabet edebilme şansı olacaktı. ”

Facebook, Warren’ın planı hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Amazon, Apple ve Google, CNBC’nin yorum yapma isteklerine derhal yanıt vermedi.

Büyük teknoloji şirketleri, uygunsuz tekel davranış iddiaları üzerine son aylarda artan bir inceleme ile karşı karşıya kaldı.

Google, Avrupa’daki düzenleyicilerle yıllardır mücadele ediyor ve Temmuz’da Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Birliği’nin antitröst kurallarını ihlal ettiğini tespit eden Avrupa Komisyonu tarafından 5 milyar dolar tutarında rekor bir rekor kırıldı. Amazon ve Facebook, Amerikan milletvekillerinden ve akademisyenlerden, tekel davranışı iddiasıyla ilgili incelemelere maruz kalsa da, şirketler bu tür isimleri şiddetle reddetti.

ABD’de Apple, Yüksek Mahkeme’deki App Store pazarında yasal bir mücadeleye girmiş ve uzmanların yüzlerce milyon dolar para cezasına çarptırılabileceğini ve uygulama platformunun yeniden çalışmasını zorlayabileceğini söylüyor. Şirket kaybederse, davayı getiren iPhone sahiplerinin, fiyatları şişirmek iddiasıyla şirkete karşı bir antitröst davasıyla ilerlemelerine izin verilecek.

Apple bu konuda dava açılamayacağını söyledi. Haziran sonunda bir karar bekleniyor.

İlgili mesajlar