RULMANDA GÖZETİM
SKF Rulman, UBC Rulman, FAG Rulman, NSK Rulman, IKO Rulman, NACHI Rulman, INA Rulman,… diye liste uzayıp gidiyor. Bir de Türkiye’de üretilen veya üretiliyormuş gibi olan rulmanlar var. Peki, ne olacak bu rulmanların hali?
ORS Rulman, ART Rulman, DasLager Rulman ve adını bile duyuramamış birkaç yatak üreticisi daha. Devlet destekleri yerli üretim için her gün artıyor olsa da bu artışın iyi analiz edilmesi gerekiyor. Yani demem o ki kaş yaparken göz çıkarmamak da lazım.
Üreticiyi desteklemeye çalışan devletimiz rulman üretimini desteklemeye çalışırken makine üretimine kırbaç vuruyor olabilir mi? Hele konveyör üreticileri gibi rulmanı su gibi tüketen üreticiler için devlet önlem alıyor mu?
Bugünlerde rulmancılardan sıklıkla duyulan “kota geldi” tabirinin anlamı ne? Bu kullanımı özetlemek gerekirse; devlet rulmanda yerli üretimi desteklemek için ithalata denetim getirip, ithalatı zorlaştırıyor. Mantık olarak güzel tabi yerli üretimin desteklenmesi fakat bu düşünce biraz da sığ kalıyor. Çalışılmamış, üzerine kafa yorulmamış, yerli rulman üreticilerinin ihracatına bile zarar verebilecek bir hamle.
Saymış olduğumuz yerli rulman üreticileri Türkiye’de bulunan tüm ihtiyacı karşılayabilecek kapasitenin üzerinde bir kapasiteye sahip olur, bu konu desteklenebilir. Fakat Türkiye’nin tüm kapasitesini bırakın, üreticilerin kalite ihtiyacını bile ne kadar karşılayabildiği incelenmeden üretimi desteklemeye çalışmak bence düşünülmeden karar verilmiş bir hamle.
DİĞER KONU ÇELİK
Çelik üretimimiz incelendiğinde hangi demir-çelik fabrikalarımızın rulman üretimine çelik verebildiğini sorgulamadan geçemiyorum. Türkiye’de ağır sanayinin kralları denebilecek bu kadar fazla fabrikamız varken kullanılan çelik kalitesinin istenen seviyede olmadığını düşünüyorum. Bu konu için, Türkiye’de en büyük ve en eski ORS Rulmanlarının Fabrikasında yapılan üretimler için ne kadar çelik ithalatı yaptığı araştırılmış mıdır? Bence böyle bir araştırma yoktur çünkü, bu araştırma yapılırsa; ülke dışında olan rulmancılara para kazandırmamak için ülke dışında olan çelikçilere ya da yerliymiş gibi görünen bukalemun üreticilere para kazandırmak gibi bir mantığa bürünmüş devlet sopası bu kadar ağır olamaz.
Evet, yerli üretime destek verelim, fakat bu destek verilecekse biraz da mantıklı olalım. Mesela; bu destek sayesinde rulmanı parça parça Türkiye’ye sokup da montajdan sonra yerli diyerek fahiş fiyatlarla satış yapabilenleri ayıralım. Rulman üreticilerinden önce hammadde olan çelik üreticilerine bir el atalım. Her şeyden önce, yerli üretimi desteklemek için sahte rulmana karşı önlem alalım.
https://farukyenici.com/rulman/rulman-alirken/